رفتن مستقیم به محتوا

رشته‌های تخصصی در حوزه‌های علمیه ایران: از طهارت تا هوش مصنوعی

18 آبان 1402 / 9 نوامبر 2023

ظرفیت پذیرش مراکز تخصصی و فقهی زیر نظر حوزه‌های علمیه در سال تحصیلی آینده ۴,۳۰۰ طلبه است. 

اسناد منتشر شده در سایت معاونت آموزشی حوزه‌های علمیه نشان می‌دهد که در سال تحصیلی ۰۳-۱۴۰۲، در مجموع ۲۴۴ مرکز تخصصی و فقهی اقدام به پذیرش طلبه در سطوح تخصصی ۲، ۳ و ۴ حوزوی می‌کنند. این طلاب بعد از گذراندن دوره تحصیلی خود، به عنوان روحانیون متخصص با تحصیلات معادل کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا شناخته خواهند شد. این آمار بدون احتساب ظرفیت پذیرش حوزه‌های علمیه خراسان و حوزه‌های علمیه «خواهران» است که سازوکار انتخاب رشته مجزایی دارند. 

این در حالی است که بنا به اعلام سازمان سنجش آموزش عالی کشور، مجموع ظرفیت پذیرش آزمون دستیاری امسال برای تربیت پزشک متخصص در بیماری‌های قلب و عروق، مغز و اعصاب، زنان و زایمان و کودکان کمتر از ۱,۳۰۰ نفر و ظرفیت کل پذیرش آزمون دستیاری حدود ۴,۶۰۰ نفر است. 

 


لینک نمودار

داوطلبان تحصیل در مراکز تخصصی - فقهی حوزه‌های علمیه در کدام رشته‌ها درس می‌خوانند؟

پاسخ این سوال در سایت معاونت آموزشی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه سراسر کشور در بخش معرفی رشته‌های تحصیلی تخصصی، با عنوان «درختواره رشته‌ها و گرایش‌های تخصصی» موجود است. رشته‌ها و گرایش‌ها در ۱۶ «حوزه دانشی» دسته‌بندی شده‌اند که در مجموع در ۴۱۰ رشته و گرایش ارائه می‌شوند. این رشته‌ها مجموعه متنوعی از امور گوناگون را در برمی‌گیرد: از رشته‌ها و گرایش‌های متعارف فقهی و مذهبی مثل طهارت و عبادت و حدیث گرفته تا مسائل تخصصی در حوزه‌های گوناگون، از پزشکی و اقتصاد و بانکداری گرفته تا هوافضا، تجارت الکترونیکی، هوش مصنوعی، بازی‌های رایانه‌ای و شبکه‌های اجتماعی.

 

 


لینک اینفوگرافیک

شرح تمامی رشته‌ها و گرایش تخصصی فقهی حوزه‌های علمیه در جدول تعاملی و قابل جست‌وجوی زیر فهرست شده است. 

 

 

 


لینک جدول